Zakręcona tarta

5 (171 ocen)

Jej zaletą jest to, że "do środka" można zapakować prawie wszystko co się chce :)

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm

    Składniki na ciasto:
    - 25 dag mąki,
    - 10 dag margaryny,
    - 0,5 łyżeczki soli,
    - 1 jajko,
    - 1 łyżka śmietany,
    - ½ łyżeczki ostrej papryki
    Nadzienie:
    - 1 młoda cukinia,
    - 1 pęto kiełbasy,
    - 1 papryka czerwona,
    - 1 papryka zielona,
    - 2 cebule,
    - Sól, pieprz,
    - 2 kulki mozzarelli (200g),
    - 60 ml jogurtu naturalnego,
    - 2 jajka,
    - Olej
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Zakręcona tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakręcona tarta 1. Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
  • Zakręcona tarta 2. Cukinie kroimy w plastry i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Cebule kroimy w paski i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i zieloną oraz kiełbasę. Smażymy razem do miękkości. Doprawimy.
  • Zakręcona tarta 3. Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto kruche. Na wierzchu układamy cukinię (układamy w koło do wyczerpania).
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy go z jogurtem i jajkami. Tak sporządzona mieszaniną zalewamy całość.
    Tarte wstawiamy do piekarnika na 40 minut (180°).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować