Zakręcona tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na miskę. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
2.Cukinie kroimy w plastry i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
Cebule kroimy w paski i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i zieloną oraz kiełbasę. Smażymy razem do miękkości. Doprawimy.
3.Tak przygotowane nadzienie wykładamy na ciasto kruche. Na wierzchu układamy cukinię (układamy w koło do wyczerpania).
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy go z jogurtem i jajkami. Tak sporządzona mieszaniną zalewamy całość.
Tarte wstawiamy do piekarnika na 40 minut (180°).
Komentarze