Danie robi się szybko, bardzo prosto, wszystko układamy w jednej formie. Filety z kurczaka z fasolką szparagową oraz papryką z dodatkiem serka śmietankowego który sprawia, że potrawa nie jest sucha.
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
• 3 połówki fileta z kurczaka
• Przyprawa do kurczaka
• Sól
• ½ kg fasolki szparagowej
• 6 plastrów sera żółtego
• 1 papryka żółta
• 1 papryka czerwona
• Serek śmietankowy
• ½ pęczka szczypiorku
• Kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
Zakręcona babeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z fasolki obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą.
Mięso układamy w podłużnej formie do pieczenia, tak żeby było przykryte dno, boki z możliwością zawinięcia mięsa do góry.
2.Na mięsie układamy połowę ugotowanej fasolki.
3.Fasolkę smarujemy serkiem śmietankowym.
4.Następnie na serku układamy drobno pokrojone papryki, żółtą oraz czerwoną.
5.Przykrywamy 3 plastrami żółtego sera i układamy pozostałą fasolkę.
6.Brzegi mięsa zawijamy tak żeby przykryć wierzch babki.
7.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180°C pod przykryciem. Przykryć folią aluminiową.
8.Po tym czasie wyjmujemy, odwijamy folię i na wierzch kładziemy pozostały żółty ser.
Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.
9.Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz pomidorkami.
Smacznego.
Komentarze