Zakręcona Pizza

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Moja własna, trochę inna, zakręcona wersja tradycyjnej pizzy. Idealna, smaczna przekąska na imprezę czy różnego rodzaju przyjęcia. Serdecznie polecam!

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 250 g mąki pszennej
    - szczypta soli
    - ½ szklanki wody
    - 15 g świeżych drożdży
    - łyżka oleju

    Sos pomidorowy:
    - ¼ puszki pomidorów (około 100 g)
    - oregano
    - bazylia
    - sól
    - inne przyprawy według własnego uznania

    Dodatkowo swoje ulubione składniki do posypania „pizzy”
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski

Zakręcona pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zakręcona Pizza 1. 1. Do mąki dodaj wodę, pokruszone drożdże, olej, sól oraz cukier.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć.
    Przykryte ściereczką ciasto pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
    2. Do pomidorów dodaj przyprawy i zblenduj na gładką masę.
    3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0.5 cm. Z ciasta wytnij dwa okręgi wielkości około 23 cm. Na wierzch jednego okręgu nałóż sos, a następnie swoje ulubione składniki. Przykryj drugim okręgiem i dociśnij brzegi ciasta. Następnie przekrój ciasto w sposób pokazany na zdjęciu. Każdy z powstałych trójkącików obróć dwukrotnie. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30 min. Pizzę najlepiej podawać na ciepło, wraz z jakimś dipem lub sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować