Zakręcona pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do mąki dodaj wodę, pokruszone drożdże, olej, sól oraz cukier.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zagnieć.
Przykryte ściereczką ciasto pozostaw do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
2. Do pomidorów dodaj przyprawy i zblenduj na gładką masę.
3. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0.5 cm. Z ciasta wytnij dwa okręgi wielkości około 23 cm. Na wierzch jednego okręgu nałóż sos, a następnie swoje ulubione składniki. Przykryj drugim okręgiem i dociśnij brzegi ciasta. Następnie przekrój ciasto w sposób pokazany na zdjęciu. Każdy z powstałych trójkącików obróć dwukrotnie. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 30 min. Pizzę najlepiej podawać na ciepło, wraz z jakimś dipem lub sosem.
Komentarze