Wieprzowa wędlina z szynkowara z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pieczarki obrać ze skórki, pokroić na małe kawałeczki, cebulę drobno pokroić, paprykę surową pokroić w kosteczkę - na łyżce oleju zeszklić cebulę, wsypać pieczarki, paprykę i podsmażać do odparowania wody
2.mielone wieprzowe kawałki gulaszowe rozdrobnić w pojemniku blendera nie za drobno, parę chudszych kawałko pokroić w kawałeczki, wsypać sól peklową, majeranek, przyprawę, żelatynę, cukier, wlać wodę i wszystko dobrze ręką wymieszać na kleistą masę - na koniec wsypać pieczarki z paryką i wszystko jeszcze raz wymieszać
3.masę przełożyć do woreczka i włożyć woreczek do szynkowara, szynkowar zamknąć dociskając sprężyną, schować do lodówki na 48 godzin
4.szynkowar włożyć do garnka na dnie z podkładką lub ściereczką, wlać wodę do do 1 cm nad brzeg szynkowara i po osiągnięciu wody 85 C parzyć /nie gotować/ z 80 minut - szynkowar opłukać pod zimną wodą, ostudzić i schować do lodówki najlepiej na całą noc do lodówki, wyjąć wędlinę z woreczka
Porady
użyty szynkowar tuba do 1 kg wsadu mięsa, jak masz większy lub mniejszy to opowiednio dobierz wagowo składniki
Komentarze