Wytrawne rogaliki

  • wyświetlono: 742 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Idealne na wiosenną pogodę, żeby je zapakować w plecak i wyruszyć z domu :)

DSC_8347
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

35 dkg mąki
15 dkg masła
2 dkg drożdży
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
nadzienie:
3 parówki
1 cebula
sól, pieprz
słodka papryka, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania przepisu:

Wytrawne rogaliki

  • 1. Drożdże razem z cukrem wrzucić do wody i wymieszać. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, wlać drożdże i 3/4 masła, dodać sól i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

    Cebulę posiekać, zeszklić, parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę, dodać do cebuli, doprawić i smażyć 5 minut.

    Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, rozwałkować na grubość 5 mm, posmarować masłem, złożyć na trzy, znowu rozwałkować i posmarować resztą masła, złożyć na pół, rozwałkować i wycinać trójkąty, nakładać farsz i zwijać rogaliki. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zostawić na pół godziny a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut, na złoty kolor. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżowerogalikimajówkaciasto krucho-drożdżowez parówkąrogaliki na słonorogaliki nadziewanewytrawne rogalikirogaliki z parówkami

Komentarze

Podobne przepisy

Zielone, wytrawne gofry bezglutenowe

Dodane przez: Netka

Zielone wytrawne gofry bezglutenowe

Zdrowe, bezglutenowe, wytrawne...

Letnia przekąska z arbuza (na wytrawnie)

Dodane przez: anamarisworld

Letnia przekąska z arbuza (na wytrawnie)

Letnia przekąska z arbuza (na wytrawnie)

ptysie

Dodane przez: anette08

WYTRAWNE PTYSIE Z AWOKADO I SEREM FETA

Ptysie na wytrawnie czyli awokado,...

Żabie oczka

Dodane przez: paula_kg

Wytrawne ciasteczka z oliwkami

Jest to idealna przekąska na imprezę...

Rogaliki francuskie z szynką i selerem

Dodane przez: Jaga85

Rogaliki francuskie z szynką i selerem

Złociste, chrupiące rogaliki nadziane...

Ciastko francuskie na wytrawnie z parówką i warzywami

Dodane przez: Kasia_S

Ciastko francuskie na wytrawnie z parówką...

idealne i na ciepło i na zimno

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE