Wytrawne rogaliki

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Idealne na wiosenną pogodę, żeby je zapakować w plecak i wyruszyć z domu :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 35 dkg mąki
    15 dkg masła
    2 dkg drożdży
    3/4 szklanki wody
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru
    nadzienie:
    3 parówki
    1 cebula
    sól, pieprz
    słodka papryka, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Wytrawne rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże razem z cukrem wrzucić do wody i wymieszać. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, wlać drożdże i 3/4 masła, dodać sól i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

    Cebulę posiekać, zeszklić, parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę, dodać do cebuli, doprawić i smażyć 5 minut.

    Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, rozwałkować na grubość 5 mm, posmarować masłem, złożyć na trzy, znowu rozwałkować i posmarować resztą masła, złożyć na pół, rozwałkować i wycinać trójkąty, nakładać farsz i zwijać rogaliki. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zostawić na pół godziny a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut, na złoty kolor. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować