Wytrawne drożdżówki ze szparagami w boczku

  • wyświetlono: 44 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Drożdżówki ze szparagami, boczkiem i pieczarkami.

Sch
  • 14 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
Mąka - 300g + do oprószania stolnicy
Woda - 170g
Sól - 1/2 łyżeczki
Oliwa - 1 łyżka
Cukier - 1 łyżeczka
Drożdże świeże - 10g

Farsz:
Szparagi - 14szt
Boczek surowy wędzony - 7 cienkich plastrów (70g)
Pieczarki - 10szt
Ser żółty - 150g
Cebula czerwona - 1/2 dużej
Pieprz
Olej - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania przepisu:

Wytrawne drożdżówki ze szparagami w boczku

  • szparag1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

    Szparagom odrywamy twarde końcówki i wkładamy do gotującej się wody na 3 minuty, tak aby główki nie były pod wodą. Przelewamy zimną wodą, aby zachowały żywy kolor.
    Plastry boczku dzielimy na pół i każdego szparaga okręcamy boczkiem.

    Pieczarki kroimy w plastry i przesmażamy na oleju doprawiając pieprzem. Smażymy, aż zmiękną i pozbędą się nadmiaru wody.

    Ser trzemy na tarce.

    Cebulę kroimy w cienkie plastry.
  • szparag2. Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 części. Z każdej części robimy wałek i kroimy go na 7 kawałków. Mamy 14 kawałków ciasta - formujemy z nich podłużne drożdżówki i wałkujemy - muszą mieć taką długość, aby zmieścił się na niej szparag.

    Na blaszkę pokrytą folią wykładamy ciasto, nakładamy na nie ser, cebulę, pieczarki i szparagi.

    Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (powinny się zarumienić).
  • szparag3. Po wyciągnięciu z pieca drożdżówki są chrupiące, następnego dnia po podgrzaniu miękkie - tak czy tak są przepyszne!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Szparagisłone wypiekiwytrawne wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

Filet w boczku - na jeden kęs!

Dodane przez: monika016

Filet w boczku - na jeden kęs!

Ta przekąską zawsze robi furorę...

Szparagi ew cieście francuskim

Dodane przez: beetle

Szparagi w cieście francuskim

Szybka wiosenna przekąska.

Dodane przez: syljastrzebska

grillowana wątróbka w boczku - pycha!

nietypowe grillowe danie, na punkcie...

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

Dodane przez: zzewa

Szparagi w cieście francuskim z boczkiem

Szparagi, boczek i ciasto francuskie...

Nadziewane oliwki w boczku

Dodane przez: Kasia_S

Nadziewane oliwki w boczku

super smaczna przekąska, można...

Jajko zapiekane w chlebie

Dodane przez: Netka

Jajko zapiekane w chlebie na boczku

Mój sposób na pyszne śniadanie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE