Wytrawne drożdżówki

0 (0 ocen)

Jest to wypiek niebanalny, umożliwiający piekarzowi wykazanie się inwencją twórczą. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba być osobą doświadczoną w pieczeniu, aby wyczarować te pyszności. Te drożdżówki dobrze będą smakowały na śniadanie, kolację, drugie śniadanie, piknik, wycieczkę.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    150 g mąki pszennej chlebowej
    15 g świeżych drożdży
    200 ml wody
    50 g serka wiejskiego lub śmietany, gęstego jogurtu, twarogu
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1,5 łyżeczki soli

    Na wierzch bułek, dowolne wytrawne dodatki, ja użyłam następujących kombinacji składników:
    gruszka, ser pleśniowy, tymianek
    czerwone pesto, czarne oliwki, mozzarella, oregano
    czerwona cebula, mak

    Dodatkowo do posmarowania bułek :
    Olej lub 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Wytrawne drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wytrawne drożdżówki 1. Drożdże zasypać cukrem, a kiedy się rozpuszczą, dodać wodę, serek, oliwę, sól. Wymieszać do połączenia składników.
    Następnie stopniowo dodać mąkę.
    Zgnieć gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Podzielić ciasto na 6-8 części, uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut.
    Kulki spłaszczyć dłonią, formując placuszki.
    Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wytrawne dodatki.
    Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
    Przed pieczeniem posmarować olejem lub roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem. Bułeczki piecze się 20-30 minut w 200ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować