Wytrawne czerwone ciasteczka

0 (0 ocen)

Ciasteczka na słono - świetne jako przekąska (np. do piwa ;)) Bardzo łatwe do zrobienia - bez stolnicy i wałka.

Składniki:

  • 150 g mąki tortowej
    50 g mąki krupczatki
    150 g miękkiego masła
    2 łyżki śmietany
    3 żółtka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 czubate łyżki suszonych pomidorów w proszku
    1 czubata łyżka słodkiej papryki mielonej
    szczypta ostrej papryki mielonej
    1 czubata łyżka suszonego oregano lub bazylii
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Wytrawne czerwone ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia, dodajemy suszone pomidory, papryki, zioła i sól. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło, żółtka i śmietanę. Wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
  • 2. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Za pomocą tłuczka do mięsa spłaszczamy lekko kulki, jednocześnie odciskając wzorek na ciasteczkach.
  • 3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok.12 minut.

Porady

Z podanych składników wychodzi ok. 50 ciasteczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (196 ocen)

francuskie ciasteczka

To może cię zainteresować