Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciasteczka są idealnie kruche, wręcz rozpływają się w ustach i doskonale sprawdzą się jako przekąska przed telewizorem, do piwa, wina lub po prostu podjadania w ciągu dnia.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 14 sztuk)
    Ciasto:
    150g mąki pszennej
    100g masła/margaryny
    1 żółtko
    1/2 łyżeczki czosnki granulowanego
    1/3 łyżeczki soli
    odrobina pieprzu
    Moje nadzienie:
    sałatka pikantna z makrelą
    Ponadto:
    1 białko
    pestki słonecznika do posypania (opcjonalnie)
    ulubione przyprawy (u mnie słodka papryka wędzona; opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło/margarynę wymieszać z żółtkiem oraz następnie z mąką i przyprawami.
    Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku około 7 cm.
    Na środku każdego kawałka położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia.
    Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki.
    Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem oraz opcjonalnie posypać pestkami i dowolnymi przyprawami.
    Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-14 minut w 190 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować