Ciasteczka są idealnie kruche, wręcz rozpływają się w ustach i doskonale sprawdzą się jako przekąska przed telewizorem, do piwa, wina lub po prostu podjadania w ciągu dnia.
Nadziewane kruche ciasteczka wytrawne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło/margarynę wymieszać z żółtkiem oraz następnie z mąką i przyprawami.
Zagniecione ciasto wstawić do lodówki - minimum na 30 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku około 7 cm.
Na środku każdego kawałka położyć po 1/2-3/4 łyżeczki nadzienia.
Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając wszystkie boki.
Rożki przełożyć na formę wysłaną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem oraz opcjonalnie posypać pestkami i dowolnymi przyprawami.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-14 minut w 190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Komentarze