Wykwintna przystawka - tatar z łososia
- wyświetlono: 2082 |
- dodany do książki kucharskiej: 0 |
- polecenia: 0
Miłośnikom łososia ta przystawka z pewnością zasmakuje. Do tego pyszne, warzywne dodatki.
4 porcje
Łatwy
Składniki
- łosoś (świeży, filet): 400 gramów- łosoś (wędzony): 200 gramów
- żółtka (przepiórcze): 4 sztuki
- sos sojowy: 3 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- cytryna: 1 sztuka
- pieprz (kolorowy, świeżo mielony): 2 szczypty
- cebula (czerwona): 1 sztuka
- kapary: 3 łyżki
- koperek (świeży): 2 łyżki
Sposób przygotowania przepisu:
Wykwintna przystawka - tatar z łososia
1. Po pierwsze - ryba musi być świeżutka, z pewnego źródła. Filet należy opłukać, osuszyć, pokroić bardzo ostrym nożem na drobniutką kosteczkę (nie mielić!), wszelkie tłuste kawałki, brązowe mięso i ewentualne ości usunąć. Łososia wędzonego również drobno pokroić. Włożyć do miski, wymieszać. Doprawić do smaku szczyptą soli, sosem sojowym, sokiem wyciśniętym z cytryny i pieprzem. Dodać łyżkę kaparków. Tatar wykładać na talerze (podane składniki wystarczają na 4 osoby), na środek każdego kłaść delikatnie łyżeczką żółtko przepiórcze. Tatar udekorować koperkiem, cząstką cytryny (lub limonki), ogóreczkiem konserwowym - dowolnie. Podawać od razu z dodatkami: drobno posiekaną cebulką, kaparkami, ogórkiem konserwowym. Można przyprawić sosem sojowym, wcisnąć cytrynkę, posypać pieprzem czy koperkiem. Przystawka idealna na przyjęcie, imprezę
. Tatara nie trzeba mocno solić. Wędzony łosoś jest słony, tak samo sos sojowy i kapary.
Komentarze