wuzetka

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tym razem postanowiłam zrobić ją jak torcik. Efekt bardzo sympatyczny :) Lekki śmietanowy krem, biszkopcik, który ładnie nam się pokroi i nie pokruszy, jak dla nas to połączenie idealne :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 150 gramów cukru
    25 gramów ciemnego kakao
    115 gramów mąki tortowej
    40 gramów stopionego, schłodzonego masła
    6 jaj (żółtka i białka osobno)
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    poncz:
    1/3 szklanki herbaty i 2 łyżki rumu
    krem:
    0,5 litra śmietany kremówki 30%
    1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
    3 kopiaste łyżki cukru pudru (spróbujcie czy taka ilość Wam odpowiada)
    dodatkowo:
    1/3 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
    150 ml śmietany 36% + śmietanfix (do kleksów)
    ewentualnie wisienki do dekoracji
    polewa czekoladowa:
    200 gramów czekolady gorzkiej
    3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30 %
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wysypać mąką krupczatką lub kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.
    Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch. Dolny blat nasączyć ponczem i posmarować dżemem porzeczkowym.

    Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić (ma być ciepła i wciąż płynna).
    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować jeszcze przez chwilę. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej, wymieszać, następnie żelatynę wlać do śmietany i ubić mikserem.
    Masę wylać na posmarowany dżemem blat, wyrównać powierzchnię, przykryć drugą częścią ciasta i leciutko docisnąć, włożyć do lodówki do stężenia kremu.

Porady

Ciasto możemy również nasączyć następującymi ponczami: 1/3 szklanki herbaty i sok z 1/3 cytryny 1/3 szklanki soku wiśniowego lub kompotu 1/3 szklanki wody i sok z 1/3 cytryny oraz dowolnymi nalewkami, polecam taką z pigwowca lub z malin

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować