wuzetka

  • wyświetlono: 1893 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 2

Tym razem postanowiłam zrobić ją jak torcik. Efekt bardzo sympatyczny :) Lekki śmietanowy krem, biszkopcik, który ładnie nam się pokroi i nie pokruszy, jak dla nas to połączenie idealne :)

capri
  • 100min

Składniki

150 gramów cukru
25 gramów ciemnego kakao
115 gramów mąki tortowej
40 gramów stopionego, schłodzonego masła
6 jaj (żółtka i białka osobno)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
poncz:
1/3 szklanki herbaty i 2 łyżki rumu
krem:
0,5 litra śmietany kremówki 30%
1,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
3 kopiaste łyżki cukru pudru (spróbujcie czy taka ilość Wam odpowiada)
dodatkowo:
1/3 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
150 ml śmietany 36% + śmietanfix (do kleksów)
ewentualnie wisienki do dekoracji
polewa czekoladowa:
200 gramów czekolady gorzkiej
3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30 %

Sposób przygotowania przepisu:

wuzetka

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wysypać mąką krupczatką lub kaszą manną, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.
    Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Jeśli ciasto wyrosło nam z „czubkiem” delikatnie ściąć wierzch. Dolny blat nasączyć ponczem i posmarować dżemem porzeczkowym.

    Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić (ma być ciepła i wciąż płynna).
    Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, zmiksować jeszcze przez chwilę. Do żelatyny dodać 2 łyżki masy śmietanowej, wymieszać, następnie żelatynę wlać do śmietany i ubić mikserem.
    Masę wylać na posmarowany dżemem blat, wyrównać powierzchnię, przykryć drugą częścią ciasta i leciutko docisnąć, włożyć do lodówki do stężenia kremu.

Porady

Ciasto możemy również nasączyć następującymi ponczami:
1/3 szklanki herbaty i sok z 1/3 cytryny
1/3 szklanki soku wiśniowego lub kompotu
1/3 szklanki wody i sok z 1/3 cytryny
oraz dowolnymi nalewkami, polecam taką z pigwowca lub z malin

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: justynka298

Wuzetka

Jest szybka, prosta i tania w przyrządzeniu,...

Wuzetka walentynkowa

Dodane przez: Kociołek Iwony

Wuzetka walentynkowa

Walentynkowa wersja wuzetki wzbogacona...

Dodane przez: Natalia Ch 1987

wuzetka

maż ja uwielbia

Torcik Wuzetka

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Wuzetka

Przepis ten spostrzegłam na jednym...

wuzetka

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

ciasto WuZetka

Pamiętacie scenę z filmu "Miś"...

pyszna wuzetka

Dodane przez: stjarna

Domowa Wuzetka

Po prostu pyszna

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE