Wstążki buraczkowe z pesto z rukoli

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jestem pestomaniaczką! Uwielbiam zielone pesto w rozmaitych wydaniach i nie wyobrażam sobie tygodnia bez przygotowania tej ziołowej mieszanki :) Dzisiaj zapraszam na kolorowe i pożywne danie pełne witamin, błonnika, żelaza i kwasu foliowego. Makaronowe wstążki z dodatkiem buraka otula zielone pesto z rukoli, nerkowców i parmezanu :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron (wstążki buraczkowe)

    PESTO
    - 130 g świeżej rukoli
    - 50 g parmezanu
    - 50 g orzechów nerkowca
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżeczka miodu
    - około ½ szklanki oliwy z oliwek
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wstążki buraczkowe z pesto z rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy delikatnie w moździerzu. Listki rukoli przekładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem oraz częścią oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite orzechy, starty parmezan, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy.
  • 2. Wstążki buraczkowe gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto. Całość posypujemy dodatkową ilością startego parmezanu, dodajemy orzechy nerkowca oraz ulubioną zieleninę. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować