Wołowe kotlety mielone z kukurydzą i pieczarkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Pyszne i soczyste, kotlety mielone z udźca wołowego. Niebanalnego smaku nadaje im słodycz kukurydzy. W środku nadziane są też pieczarkami konserwowymi. Idealne na obiad dla całej rodziny.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    -0,5 kg udźca wołowego
    -100 g odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej
    -18 pieczarek marynowanych

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -1 jajko

    Składniki robocze:
    -1 łyżka bułki tartej do mięsa+ ok. 2-3 łyżki do panierowania
    -1 łyżka sosu teriyaki
    -1 łyżka majeranku
    -1 płaska łyżeczka musztardy
    -1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
    -1/2 łyżeczki soli
    -1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    -olej do smażenia

    Dekoracja:
    -posiekany koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wołowe kotlety mielone z kukurydzą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę i mielimy. Wrzucamy do miski. Dodajemy kukurydzę, jajko, sos teriyaki, łyżkę bułki tartej, musztardę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie, lecz delikatnie mieszamy ręką na gładką masę, tak by ziarna kukurydzy pozostały w całości.
  • 2. Z masy formujemy kotlety (około 6 sztuk), spłaszczamy w dłoni i układamy po 3 pieczarki. Zagniatamy kotlet i panierujemy w bułce tartej.
  • 3. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po 7-8 minut z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, na talerzu dekorujemy posiekanym koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Mięso Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować