Pyszne i soczyste, kotlety mielone z udźca wołowego. Niebanalnego smaku nadaje im słodycz kukurydzy. W środku nadziane są też pieczarkami konserwowymi. Idealne na obiad dla całej rodziny.
30 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu A:
-0,5 kg udźca wołowego
-100 g odsączonej z zalewy kukurydzy konserwowej
-18 pieczarek marynowanych
Składnik podstawowy dodatkowy:
-1 jajko
Składniki robocze:
-1 łyżka bułki tartej do mięsa+ ok. 2-3 łyżki do panierowania
-1 łyżka sosu teriyaki
-1 łyżka majeranku
-1 płaska łyżeczka musztardy
-1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
-olej do smażenia
Wołowe kotlety mielone z kukurydzą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę i mielimy. Wrzucamy do miski. Dodajemy kukurydzę, jajko, sos teriyaki, łyżkę bułki tartej, musztardę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie, lecz delikatnie mieszamy ręką na gładką masę, tak by ziarna kukurydzy pozostały w całości.
2.Z masy formujemy kotlety (około 6 sztuk), spłaszczamy w dłoni i układamy po 3 pieczarki. Zagniatamy kotlet i panierujemy w bułce tartej.
3.Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju po 7-8 minut z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, na talerzu dekorujemy posiekanym koperkiem. Smacznego!
Komentarze