Włoskie ravioli

4.5 (170 ocen)

Ravioli to taka alternatywa dla tradycyjnych pierogów. To potrawa kuchni włoskiej. Z reguły nadziewa się je serem risotta, mięsem lub warzywami ( na przykład szpinakiem)

Składniki:

  • Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • Pęczek pietruszki,
    • Spora garść świeżych listków bazylii,
    • 3 jajka, 2 żółtka,
    • Szczypta soli

    Farsz:
    • 35 dag ricotty,
    • 3 garście parmezanu,
    • 1 cebula,
    • 1 ząbek czosnku,
    • Oliwa, pieprz, sól

    Sos pomidorowy:
    • 2 pomidory,
    • Kilka listków świeżej bazylii,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Włoskie ravioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Na oliwie rumienimy pokrojona w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskie czosnek. Studzimy. Dokładamy sery oraz doprawiamy całość do smaku. Dokładnie łączymy.
  • Przed zmiksowaniem 2. Ciasto: Bazylię oraz pietruszkę miksujemy z jajkami i żółtkami
  • Łączenie składników 3. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy przygotowany „mix”.
  • gotowe ciasto 4. Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
  • 5. Gotowe wałkujemy. Za pomocą radełka wycinamy kwadraty. Na co drugim układamy farsz.
    Ser przykrywamy kwadratami bez farszu. Sklejamy boki.
    Ravioli gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Odsączmy. Porcjujemy na talerze i polewamy pomidorowym sosem.
  • 6. Sos: Pomidory kroimy w kostkę. Smażymy na oleju. Dokładamy posiekaną bazylie, doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pietruszka Pomidor Ricotta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować