Ravioli to taka alternatywa dla tradycyjnych pierogów. To potrawa kuchni włoskiej. Z reguły nadziewa się je serem risotta, mięsem lub warzywami ( na przykład szpinakiem)
Włoskie ravioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Na oliwie rumienimy pokrojona w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskie czosnek. Studzimy. Dokładamy sery oraz doprawiamy całość do smaku. Dokładnie łączymy.
2.Ciasto: Bazylię oraz pietruszkę miksujemy z jajkami i żółtkami
3.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy przygotowany „mix”.
4.Zarabiamy ciasto. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
5.Gotowe wałkujemy. Za pomocą radełka wycinamy kwadraty. Na co drugim układamy farsz.
Ser przykrywamy kwadratami bez farszu. Sklejamy boki.
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Odsączmy. Porcjujemy na talerze i polewamy pomidorowym sosem.
6.Sos: Pomidory kroimy w kostkę. Smażymy na oleju. Dokładamy posiekaną bazylie, doprawiamy do smaku.
Komentarze