Italiani -włoskie pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypac mąkę,dodać szczyptę soli.Drożdże rozpuścić w 3 szklankach ciepłej wody.Do mąki doda ć rozpuszczone drożdże,olej lub oliwe i letnią wodę.Ciasto powinno mieć konsystencj e ciasta na pizze.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(ok.godziny)
2.Na 3 łyżkach oliwy poddusić cebulęi pomidory z przyprawami(słodka papryka,zioła prowansalskie,chili,oregano,bazylia,sól i pieprz).Pierś kurczaka pokroić w nie dużą kostkę i obtoczyć w przyprawie gyros,odstawić na chwilę i usmażyc.Ser kroimy w drobną kostkę.
3.Ciasto rozwałkować na małe placki(powinno ich wyjść ok.20),każdy posmarować sosem pomidorowym,wyłożyć ser i kurczaka.Zlepić w pieroga(dobrze docisnąć brzegi aby farsz nie wypłynął).Wierzch każdego pieroga posmarować wodą i piec w temp.200 C do zrumienienia.
Komentarze