Włoski dip bazyliowo - musztardowy

4.5 (151 ocen)

  • 15 min

Propozycja na bardzo smaczny, wyrazisty i niezwykle aromatyczny dip - doskonały dodatek do warzyw, mięs i kanapek. Prosty i szybki w przygotowaniu.

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 szklanka świeżych listków bazylii
    - 1 ząbek czosnku
    - 5 łyżek słodkiej musztardy
    - 1,5 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Dip

Włoski dip bazyliowo - musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia przekładamy listki bazylii, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, musztardę orz oliwę z oliwek i miksujemy wszystko na gładką masę za pomocą blendera. Następnie dodajemy zioła prowansalskie i jeszcze raz mieszamy. Gotowy dip przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

    Do przygotowania sosu świetnie nada się włoska musztarda jabłkowa, ale równie dobra będzie musztarda kremska, bawarska czy miodowa, a także lekko pikantna i słodka w smaku czeska musztarda Horcice.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować