Włoska zupa Stracciatella z kurczakiem i czosnkiem

5 (151 ocen)

  • 45 min

Lekko zmieniony przepis włoskiej zupy Stracciatella.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    + 100g makaronu (u mnie Fusilli)
    + 2 jajka
    + pół szklanki drobno startego parmezanu

    skłądnik dodatkowy:
    + 1 pierś kurczaka

    składniki robocze:
    + 1 warzywna kostka rosołowa
    + natka pietruszki
    + oliwa z oliwek
    + 1 duży ząbek czosnku
    + sól pieprz
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Włoska zupa stracciatella z kurczakiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy ok. 2l wody, wrzucamy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie kroimy pierś kurczaka na nieduże kawałki, przekładamy do miski, polewamy oliwą i dodajemy drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Do osobnej miseczki wbijamy jajka, wsypujemy drobno starty parmezan i dokładnie mieszamy widelcem.
  • 2. Kiedy nasz bulion zacznie się gotować wsypujemy makaron i w zależności od jego grubości gotujemy kilka minut, kontrolując jego twardość. Do garnka wrzucamy kurczaka i gotujemy kolejne kilka minut. Na koniec przelewamy jajka wymieszane z parmezanem i drobno posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Porady

Makaron powinien być drobny np. orzo, ja użyłem takiego, jaki miałem pod ręką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować