Dzisiaj zapraszam Was na extra wiśniowe ciasto na biszkoptowym, ciemnym spodzie z delikatną jogurtowo-śmietankową pianką.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
BISZKOPT:
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120ml oleju
NASĄCZENIE:
100 ml wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
GALARETKA WIŚNIOWA:
1kg wiśni – umyć i wypestkować, można użyć mrożonych
1 budyń malinowy bez cukru
około 130ml wody do rozmieszania budyniu
2 czerwone galaretki
250ml wody do wiśni
150g cukru
JOGURTOWA PIANKA:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
450g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej
3-4 łyżki cukru pudru
15g żelatyny + 150ml wody w temperaturze pokojowej
opcjonalnie: dwie kropelki czerwonego barwnika
Ciasto wiśniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Wszystkie składniki na biszkopt ocieplamy do temperatury pokojowej.
Żółtka oddzielamy od białek.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza góra-dół.
Blaszka 25x35cm.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek łyżka po łyżce dodajemy cukier, po dodaniu całego cukru miksujemy do momentu uzyskanie gęstej i błyszczącej piany. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy na jasną masę.
Do masy jajecznej dodajemy olej i mieszamy delikatnie szpatułką. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy prosto do masy jajecznej i mieszamy tylko do połączenia składników.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy.
Pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy do całkowitego ostygnięcia.
2.GALARETKA:
Wiśnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Stawiamy na ogniu i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się zagotują zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty. W międzyczasie rozrabiamy budyń w wodzie dodajemy do gotujących się wiśni i znowu zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy dwie galaretki - najpierw jedną mieszamy a po niej drugą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Masę wiśniową studzimy ma delikatnie tężeć - będzie miała konsystencje frużeliny.
3.Ostygnięty biszkopt wyjmujemy z blaszki, odrywamy papier do pieczenia i wkładamy go z powrotem do blaszki. Z biszkoptu odcinamy przypieczoną skórkę. Wkładamy go do blaszki i nasączamy mieszanką wody, cukru pudru i cytryny.
Na biszkopt wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, wyrównać. Schłodzić w lodówce około 40 minut.
4.Żelatynę wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę stawiamy na małym ogniu mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia około 1 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
Jogurt w temperaturze pokojowej przekładamy do miski.
Śmietankę przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać dwie łyżki jogurtu i wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałego jogurtu i mieszamy.
Następnie w dwóch partiach dodajemy jogurt do ubitej śmietanki za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką do połączenia się składników. Teraz jeśli dodajemy mieszamy masę z barwnikiem-delikatnie.
Gotową piankę wylewamy na wiśnie, wyrównujemy i chłodzimy w lodówce całą noc.
5.DEKORACJA:
Ubijamy śmietankę na sztywno, możemy do smaku dodać łyżkę cukru pudru. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą wybranej tylki dekorujemy. Możemy posypać wiórkami czekolady lub pokruszoną bezą.
Komentarze