Ciasto Wiśniowa fantazja

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zapraszam Was na extra wiśniowe ciasto na biszkoptowym, ciemnym spodzie z delikatną jogurtowo-śmietankową pianką.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek – osobno żółtka i białka
    40g kakao bez cukru
    100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
    180g cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    120ml oleju

    NASĄCZENIE:
    100 ml wody
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki soku z cytryny

    GALARETKA WIŚNIOWA:
    1kg wiśni – umyć i wypestkować, można użyć mrożonych
    1 budyń malinowy bez cukru
    około 130ml wody do rozmieszania budyniu
    2 czerwone galaretki
    250ml wody do wiśni
    150g cukru

    JOGURTOWA PIANKA:
    500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
    450g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej
    3-4 łyżki cukru pudru
    15g żelatyny + 150ml wody w temperaturze pokojowej
    opcjonalnie: dwie kropelki czerwonego barwnika

    DO DEKORACJI:

    250 ML ŚMIETANKI 36%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto wiśniowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Wszystkie składniki na biszkopt ocieplamy do temperatury pokojowej.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza góra-dół.
    Blaszka 25x35cm.
    Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek łyżka po łyżce dodajemy cukier, po dodaniu całego cukru miksujemy do momentu uzyskanie gęstej i błyszczącej piany. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy na jasną masę.
    Do masy jajecznej dodajemy olej i mieszamy delikatnie szpatułką. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiewamy prosto do masy jajecznej i mieszamy tylko do połączenia składników.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy.
    Pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. GALARETKA:
    Wiśnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i mieszamy. Stawiamy na ogniu i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Gdy wiśnie się zagotują zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2 minuty. W międzyczasie rozrabiamy budyń w wodzie dodajemy do gotujących się wiśni i znowu zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy dwie galaretki - najpierw jedną mieszamy a po niej drugą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Masę wiśniową studzimy ma delikatnie tężeć - będzie miała konsystencje frużeliny.
  • Wiśniowa fantazja 3. Ostygnięty biszkopt wyjmujemy z blaszki, odrywamy papier do pieczenia i wkładamy go z powrotem do blaszki. Z biszkoptu odcinamy przypieczoną skórkę. Wkładamy go do blaszki i nasączamy mieszanką wody, cukru pudru i cytryny.
    Na biszkopt wylać tężejącą galaretkę z wiśniami, wyrównać. Schłodzić w lodówce około 40 minut.
  • Wiśniowa fantazja 4. Żelatynę wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę stawiamy na małym ogniu mieszając podgrzewamy do rozpuszczenia około 1 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
    Jogurt w temperaturze pokojowej przekładamy do miski.
    Śmietankę przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
    Do rozpuszczonej żelatyny dodać dwie łyżki jogurtu i wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałego jogurtu i mieszamy.
    Następnie w dwóch partiach dodajemy jogurt do ubitej śmietanki za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką do połączenia się składników. Teraz jeśli dodajemy mieszamy masę z barwnikiem-delikatnie.
    Gotową piankę wylewamy na wiśnie, wyrównujemy i chłodzimy w lodówce całą noc.
  • 5. DEKORACJA:
    Ubijamy śmietankę na sztywno, możemy do smaku dodać łyżkę cukru pudru. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i za pomocą wybranej tylki dekorujemy. Możemy posypać wiórkami czekolady lub pokruszoną bezą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować