"Wiśnie w antonówce"

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Letnio- jesienne relacje :) czyli "Wiśnie w antonówce" W ten weekend postanowiłam połączyć smaki dwóch pór roku i udało się, ciasto smakuje wyśmienicie:) Kruchy, słodki spód przeplata się z kwaskowym smakiem antonówek i wiśni przykrytych bezową pierzynką. Pyszna kombinacja dla smakoszy szarlotek :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki- ciasto kruche:
    1 kostka margaryny
    4 żółtka
    3 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    Nadzienie jabłkowe:
    1,5 kg jabłek (najlepiej antonówek, mają mało soku)
    szklanka cukru
    1/2 szklanki wody
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    DODATKOWO: filiżanka kandyzowanych wiśni

    Beza
    4 białka
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    Do dekoracji różowy lukier
    Wymiary blaszki 25x35
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery Beza

"wiśnie w antonówce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta: mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, żółtka i pokrojona na kawałki margarynę. Ciasto wyrobić na jednolita masę. Włożyć do lodówki na 30 min.
  • image-1h0ow6w 2. Jabłka obrać, wyczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na drobno, rozgotować, dodać cukier. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do gorącego musu, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia, tak by przed wyłożeniem na ciasto były letnie.
  • image-17tsu5p 3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Ciasto dokładnie rozgniatamy na całej blaszce i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podpiekamy 25 minut.
  • 4. Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Gdy będzie już ubita dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, nadal miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły.
  • image-0gsbyh0 5. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i na nie wykładamy masę z jabłek, a następnie układamy kandyzowane wiśnie i wierzch zalewamy przygotowaną masą bezową. Wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 35-40 minut.
  • 6. Ciasto wystawiamy, studzimy i dekorujemy lukrem lub polewą, według uznania. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Gotowe, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować