Pizza ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nasza kuchnia oparta jest na sezonowych rarytasach. Szparagi do takich należą. O to, co świeże, nie musi być zdrowe, choć chcielibyśmy. Nie chodzi o chemię czy coś w ten deseń. Czasami choroba wyklucza pewne produkty. Jeśli nie można, to czasami można. Nawet trzeba!

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    450 g mąki
    9 g suszonych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1 szczypta soli
    2 łyżki oliwy
    ciepła woda

    Farsz:


    250 g zielonych szparagów
    250 ml passaty pomidorowej
    200 g mięsa mielonego z łopatki wp.
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    4 pieczarki
    1 szklanka startej mozarelli
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza

Pizza ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza ze szparagami 1. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

    Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.

    Mięso smażymy na suchej patelni, dodajemy passatę pomidorową, czosnek, zioła. Smażymy przez chwilę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Na uformowane wg uznania ciasto wykładamy mięso, pokrywając całe. Układamy pokrojone pieczarki i szparagi wg uznania. Zapiekamy 20 min w temp. 180°C. Blaszkę wyciągamy, pizzę oprószamy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować