Wiosenna cukinia faszerowana szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik wstawiamy na 180stopni.
2. Obróbka wstępna warzyw. Cukinię wzdłuż na pół przekrajamy oraz wydrążamy środek, cebulę w drobną kostkę. Miąższ siekamy drobno.
3. 2 połówki cukinii smarujemy dwiema łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy solą ,pieprzem i widelcem dziurkujemy .
4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła , wkładamy cukinię do piekarnika 180 stopni na 20 min.
5. Rozgrzewamy patelnię dodajemy łyżkę masła smażymy cebulkę na złoty kolor dodajemy miąższ z cukinii, smażymy aż wszystko zmięknie przyprawiamy do smaku solą ,pieprzem , czosnkiem.
6. Dodajemy łyżkę masła i bułkę tartą podsmażamy na złoty kolor. Przekładamy do miseczki.
7. Mozzarelę kroimy w plastry.
8. Po 25 min wyjmujemy cukinię faszerujemy zasmażka , układamy na nich po 3 szparagi na to plastry mozarelli oraz doprawiamy.
9. Pieczemy 15 min.
10. Sos: cukinię na maślę smażymy aż zmięknie. Przekładamy do pojemnika dodajemy śmietankę i przyprawiamy oraz blendujemy.
Komentarze