Zupa warzywna z kulkami wołowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do miski dodać tartą bułkę , jajko ( wcześniej sprawdzić świeżość ) , przyprawę do mięsa , pieprz , sól do smaku, wyrobić na gładką masę.
2.Wyrabiamy z mięsa kuleczki o śr. 2 cm.
3.Przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw. Ziemniaki kroimy w kostkę 1x1. Warzywa marchew , cebulę , pietruszkę kroimy w kostkę i drobno por. Jak brukselka jest większa to na pół.
4.Do garnka wlewamy wodę 1/2 i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy warzywa, makaron , mięso i gotujemy na średnim ogniu.
5.Po 15 – 20 min dodajemy czosnek oraz przyprawy do smaku gotujemy 10 min.
6.Na koniec śmietankę do większej miski wlewamy dodajemy gorącego bulionu , łączymy. Odstawiamy garnek z ognia i wlewamy powoli śmietankę, mieszamy.
Porady
Na zdjęciu nie jest zupa ze śmietaną lecz napisałam w przepisie bo jest o wiele lepsza.
Komentarze