• 9 szt. papryk
• 0,5 – 0,7 kg mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
• 2 cebule
• 200-250 g sera tartego
• 1 jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• 0,5 l Bulionu warzywnego lub mięsnego
• 300 g papryki mrożonej w kawałkach lub 2 papryki pokroić na małe kawałki
• Przyprawy: czosnek, papryka słodka mielona po 2 – 3 łyżeczki oraz sól i pieprz do smaku, pietruszka pęczek lub pół.
3.• Przygotowujemy naczynie żaroodporne wsypujemy paprykę posiekaną lub mrożoną. Paprykę faszerujemy mięsem i kładziemy obok siebie w naczyniu na koniec na paprykę kładziemy kapelusz.
4.• Do tak przygotowanych papryk wlewamy wcześniej przygotowany bulion (na dno naczynia).
5.• Do piekarnika wkładamy nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 45-50 min.
Porady
1. W połowie pieczenia można zakryć papryki folią aluminiową aby tak nie przypalały się z wierzchu kapelusze.
2. Do dania można ugotować oddzielnie ryż lub ziemniaczki.
Komentarze