Winna galaretka z jeżynami

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Galaretka z białego wina z jeżynami i jadalnymi kwiatami. Biała galaretka z posmakiem mięty i syropu klonowego. Wszystko razem cudownie smakuje i bawi oko. Dość łatwe z wykonaniu.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Galaretka z białego wina : białe wino półsłodkie 165 ml
    woda 85 ml
    cukier puder 4,5 łyżki
    żelatyna 2 łyżeczki + 2 łyżki wody
    Galaretka jogurtowo-miętowa : jogurt naturalny 165 ml
    śmietana 18 % 3,5 łyżki
    mleko 5 łyżek + 30 listków mięty
    sok z cytryny 1 łyżka
    syrop klonowy 3-4 łyżki
    żelatyna 2 łyżeczki + 2 łyżki wody
    jeżyny 150 g
    jadalne kwiaty : nagietek, floksy
    listki mięty
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka

Winna galaretka z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Winna galaretka 1. Półokrągła blaszka 26 X 11 cm.
    Kwiaty, miętę, jeżyny opłukać i wysuszyć.
    Galaretka winna.
    Żelatynę wymieszać z wodą.
    Podgrzać wino z cukrem i wodą ( do rozpuszczenia cukru ).
    Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
    Spód foremki wyłożyć kwiatami potem jeżynami.
    Zalać częścią letniej galaretki, tak żeby kwiaty i owoce nie wypłynęły.
    Wstawić do lodówki.
    Potem wylać resztę galaretki i po bokach ułożyć listki mięty.
    Galaretka jogurtowo-miętowa.
    Jogurt wymieszać z syropem klonowym, śmietaną, sokiem cytrynowym.
    W mleku na małym ogniu gotować listki mięty, ok. 5 minut.
    Potem wyjąć miętę i odcisnąć z niej soki.
    W lekko gorącym jeszcze mleku rozpuścić żelatynę.
    Do żelatyny po łyżce dodawać masę jogurtową.
    Gotową galaretkę wylać na zastygłą galaretkę winną.
    Wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino Jeżyny Jogurt naturalny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować