Wilgotne czekoladowe ciasto z kaszą manną i wiśniami na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę. Wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki, kakao, kaszę mannę i proszek do pieczenia, wlewamy mleko i dokładnie ucieramy. Do ciasta dodajemy wiśnie i kawałki czekolady. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
2.Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 - 50 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy i wyjmujemy z foremki.
3.Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i słodyczami. Gotowe.
Komentarze