Wigilijny śledź w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wigilijny śledź pod pomidorową pierzynką ,u mnie zawsze gości na świątecznym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg płatów śledziowych
    1 opakowanie 100 gr rodzynek
    4 cebule
    1/4 szklanki oleju

    Sos pomidorowy;
    200 gr koncentratu pomidorowego
    2 łyżki musztardy delikatesowej
    2,5 łyżki cukru
    3 łyżki octu
    sok z 1/2 cytryny
    pieprz z młynka do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wigilijny śledź w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy,kroimy w cienkie piórka i szklimy na patelni na oleju.Zostawiamy do wystygnięcia. Koncentrat przekładamy do miseczki wlewamy sok z wyciśniętej cytryny,dodajemy rodzynki z torebki,łączymy z musztardą oraz cukrem, doprawiamy do smaku pieprzem. Gotowy sos połączyć z zimną zeszkloną cebulą .
  • 2. Śledzie kroimy na małe kawałeczki układamy w salaterce dodajemy gotowy sos i mieszamy.Najlepiej zrobić je parę dni przed świętami wtedy ładnie przegryzą się składniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować