Wigilijny śledź pod pomidorową pierzynką ,u mnie zawsze gości na świątecznym stole.
60 min
Składniki:
1 kg płatów śledziowych
1 opakowanie 100 gr rodzynek
4 cebule
1/4 szklanki oleju
Sos pomidorowy;
200 gr koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy delikatesowej
2,5 łyżki cukru
3 łyżki octu
sok z 1/2 cytryny
pieprz z młynka do smaku
Wigilijny śledź w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy,kroimy w cienkie piórka i szklimy na patelni na oleju.Zostawiamy do wystygnięcia. Koncentrat przekładamy do miseczki wlewamy sok z wyciśniętej cytryny,dodajemy rodzynki z torebki,łączymy z musztardą oraz cukrem, doprawiamy do smaku pieprzem. Gotowy sos połączyć z zimną zeszkloną cebulą .
2.Śledzie kroimy na małe kawałeczki układamy w salaterce dodajemy gotowy sos i mieszamy.Najlepiej zrobić je parę dni przed świętami wtedy ładnie przegryzą się składniki.
Komentarze