Wieprzowina w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę 2 na 2 cm. włożyłam je do miski wsypałam jedną łyżkę mąki pszennej i razem wymieszałam by mięso odlepiło się mąką.
2.W rondlu rozgrzałam łyżkę smalcu dodałam mięso i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy wszystko lekko się przyrumieniło zalałam przegotowaną gorącą wodą tak trochę ponad mięso. Dodałam marchew i seler startą na grubych oczkach ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko dusiłam około 20 minut na małym ogniu.
3.Śmietanę wymieszałam z jedną łyżką mąki pszennej, dodałam do rondelka na koniec wcisnęłam czosnek przez praskę wymieszałam. Rondelek zdjęłam z palnika.
4.Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i z ogórkiem kiszonym lub papryką konserwową.
Porady
Mąką można "regulować" gęstość sosu.
Duszenie mięsa może ulec wydłużeniu (zależy od rodzaju mięsa).
Komentarze