Wieprzowina w sosie czosnkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Nieodłączne danie do kaszy gryczanej i ogórka.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • -50 dkg szynki wieprzowej
    -2 łyżki mąki przennej
    -3 ząbki czosnku
    -ok. 150 ml. śmietany 18%
    -cebula
    -mała marchew
    -mały korzeń selera
    -5 kulek ziela angielskiego
    -2 liście laurowe
    -smalec
    -pieprz
    -sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowina w sosie czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyłam i pokroiłam w kostkę 2 na 2 cm. włożyłam je do miski wsypałam jedną łyżkę mąki pszennej i razem wymieszałam by mięso odlepiło się mąką.
  • 2. W rondlu rozgrzałam łyżkę smalcu dodałam mięso i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy wszystko lekko się przyrumieniło zalałam przegotowaną gorącą wodą tak trochę ponad mięso. Dodałam marchew i seler startą na grubych oczkach ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko dusiłam około 20 minut na małym ogniu.
  • 3. Śmietanę wymieszałam z jedną łyżką mąki pszennej, dodałam do rondelka na koniec wcisnęłam czosnek przez praskę wymieszałam. Rondelek zdjęłam z palnika.
  • 4. Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i z ogórkiem kiszonym lub papryką konserwową.

Porady

Mąką można "regulować" gęstość sosu. Duszenie mięsa może ulec wydłużeniu (zależy od rodzaju mięsa).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować