Wieprzowe medaliony w sosie wiśniowo- czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Eksplozja smaku, dla miłośników mięs na słodko. Wieprzowe medaliony w sosie wiśniowo- czekoladowym z kaszą kuskus z pikantnym chili, a wszystko z nutą cynamonu. Jak dla mnie brzmi soczyście, a smakuje jeszcze lepiej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Medaliony wieprzowe

    łopatka wieprzowa 1 kg
    cebula 2
    czosnek 2 ząbki
    mąka 2 łyżeczki
    woda 1/3 szklanki
    bulion 2 l
    oliwa
    jogurt lub śmietana 2 łyżeczki
    przyprawy sól, pieprz.

    Sos wiśniowo- czekoladowy

    wino czerwone 250 ml
    wiśnie 100 g
    cynamon 1/2 łyżeczki
    szczypta płatków chili
    masło 2 łyżeczki
    sok z cytryny 1 łyżeczka
    czekolada biała 4 kostki

    Kasza kuskus z chili

    kasza kuskus 90 g
    kurkuma 1/2 łyżeczki
    szczypta płatków chili
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieprzowe medaliony w sosie wiśniowo- czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie

    Mięso myję i osuszam. Kroję w równe plastry, doprawiam do smaku. Na rozgrzanej oliwie podsmażam kotlety z obu stron na złoty kolor, na dość dużej mocy palnika. Cebulę i czosnek obieram, i drobno siekam. Medaliony przekładam na talerz, na tej samej oliwie podsmażam cebulę z czosnkiem, do miękkości zmniejszając moc palnika.
    W garnku z grubym dnem układam na spód mięso, cebulę z czosnkiem przekładam na nie, zalewam bulionem i gotuję do miękkości pod przykryciem.
    W momencie kiedy mięso jest miękkie, ponownie je przekładam na talerz, a nadmiar bulionu redukuję. W kubku z niewielką ilością wody, rozcieram na gładko mąkę z jogurtem/śmietaną. Dodaję do bulionu, mieszam i doprowadzam do zagęszczenia sosu. Przekładam medaliony do gotowego sosu.

    Wino przelewam na patelnię, dodaję cynamon, sok z cytryny, chili i redukuję do połowy, co jakiś czas mieszając. Dodaję umyte, drylowane wiśnie, całość gotuję parę minut. Zmniejszam moc palnika do minimum, dodaję czekoladę z masłem, rozpuszczam w tym czasie sos zacznie gęstnieć.

    Kaszę zalewam wodą w proporcji 1:1, dodaję przyprawy i gotuję około 10-13 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować