Tak przygotowane mięso jest kruche i aromatyczne, polecam na nadzielny obiad.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
2/3 szklanki bulionu
2 ząbki czosnku
skórka starta i sok z jednej cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mąki
1/2 szklankismietanki
sól,
pieprz młotkowy z kolendrą
Medaliony wieprzowe w czosnkowo-cytrynowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę pokroić na plastry lekko , umyć i osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Czosnek drobno posiekać i lekko podsmażyć na pozostałym tłuszczu, przełożyć do mięsa. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem kilk minut. Pod koniec duszenia dodać sok i skórkę z cytryny, oraż śmietankę, doprawicć solą i pieprzem. Posypac szczypiorkiem.
Komentarze