Migdałowiec w cieście wiśniowo - czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
2.Beza: Białka ubić na sztywno, doda cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać pozostałe składniki delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach
3.Krem: Odlać 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puch z masłem na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować.
4.Przełożenie:
Na ciemne ciasto wyłożyć połowę kremu, na niego bezę, krem i ciemne ciasto. Wierzch polać polewą.
Komentarze