Migdałowiec w cieście wiśniowo - czekoladowym

4.5 (147 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo eleganckie, bardzo dobre, bardzo polecam:)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Ciasto wiśniowo - czekoladowe:
    5 jajek
    1,5 szklanki nalewki wiśniowej
    2 ¼ szklanki cukru
    320g mąki
    220g masła
    5 łyżek oleju
    7 łyżek kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza migdałowa:
    5 białek
    200g zmielonych migdałów
    1 szklanka cukru
    1 łyżka mąki
    1 łyżeczka proszku
    Kropla aromatu migdałowego

    Masa:
    700ml mleka
    2 jajka
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    250g masła
    100g białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Nalewki

Migdałowiec w cieście wiśniowo - czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę wbijając kolejno jajka, wlać olej. Wsypać przesianą mąkę i wlać wino. Wszystko dokładnie zmiksować. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
  • 2. Beza: Białka ubić na sztywno, doda cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać pozostałe składniki delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 180 stopniach
  • 3. Krem: Odlać 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Jajka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać obie mąki. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Zimny utrzeć na puch z masłem na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować.
  • 4. Przełożenie:
    Na ciemne ciasto wyłożyć połowę kremu, na niego bezę, krem i ciemne ciasto. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Migdały Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować