Wielkanocny mazurek stefankowy

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Skończyłam technikum gastronomiczne, a następnie studia. Teraz pracuję. Lubię przebywać w kuchni i przygotowywać rozmaite dania.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    4 jajka
    150 g masła

    Krem:
    250 g masła
    100 g cukru pudru
    3 jajka
    20 g kakao
    łyżka stołowa spirytusu
    owoce i bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wielkanocny mazurek stefankowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocny mazurek stefankowy 1. Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy jajka i dalej ucieramy. Wsypujemy mąkę, lekko mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej pieczemy jednakowy placek.
  • 2. Przygotowujemy krem. Wcześniej wyjęte z lodówki masło starannie ucieramy i dodajemy stopniowo ubite na parze jajka z cukrem. Delikatnie
    mieszamy, następnie dodajemy kakao, spirytus i dokładnie ucieramy.
  • 3. Ostudzone placki smarujemy równomiernie kremem, kładziemy jeden na drugi i ciasto wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu oblewamy mazurek
    polewą czekoladową. Świątecznie dekorujemy.

Porady

● Do ozdoby możemy też użyć owoców kandyzowanych. ● Zamiast polewą czekoladową ciasto można polać gorzką, rozpuszczoną na małym ogniu, czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować