Przepis na pisklaczki przypomina o zbliżających Świętach
60 min
Składniki:
2 żółtka, 80 ml oleju. 80 ml mleka, 200 g chudego twarogu, szczypta soli 75 g cukru, 400 g mąki pszennej, 1 paczka proszku do pieczenia, 1 jajo, pisaki cukrowe , papier do pieczenia
Wielkanocne pisklaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żółtka, mleko, olej, twaróg, sól i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami wsypywać do masy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia . Zagnieść gładkie ciasto.
2. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na placek około 5 mm grubości. Wyciąć z niego 24 kółka- 12 na korpusy o średnicy około 10 cm i 12 kółek o średnicy około 5 cm na główki. Korpusy uformować na owale. Jajo rozmieszać. Kółka posmarować jajkiem, złożyć razem(małe z dużym) tworząc 12 kurczaczków.. W miejscu złączenia lekko docisnąć, aby kółka się ze sobą skleiły..
3. Pisklęta ułożyć na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Uważać aby ciastka się nie dotykały, bo podczas pieczenia mogą się ze sobą skleić. Piec kolejno w temperaturze około 200 stopni przez 15-20 minut. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.
Komentarze