Wielkanocne paszteciki

4.49 (190 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Wielkanocne paszteciki z farszem jajeczno-pieczarkowym. Idealne do żurku bądź barszczu białego czy też czerwonego. Nam jednak najlepiej smakuje z żurkiem

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    500g mąki

    62,5 g margaryny

    3 jajka

    1 żółtko

    27 g drożdży

    ew. kilka łyżek śmietany 18%

    Farsz:

    10 jajek L ugotowanych na twardo

    400 g pieczarek

    2 cebule

    sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Paszteciki

Wielkanocne paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze ze sobą zagnieść. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne – gdy jednak będzie za suche dodaj śmietany. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki.

    2. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie piórka. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach

    3. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła z 1 łyżką oleju dodaj cebulę i pieczarki. Smaż na średnim ogniu aż odparuje płyn spod pieczarek.

    4. Jajka obierz i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach bezpośrednio do pieczarek . Całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

    5. Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt. Na każdy nałóż farsz, dłuższe brzegi posmaruj białkiem.. I zwijaj jak na roladę – dłuższym bokiem .

    6. Za pomocą ostrego noża ostrożnie pokrój roladę na paszteciki.Paszteciki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch pasztecików posmaruj białkiem.

    7. Piecz 30 min w 190 stopniach (góra-dół)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować