Warstwowo ułożone składniki w misce wyglądają bardziej elegancko :)
Składniki:
Składniki:
puszka groszku konserwowego
2 małe selery
duży słoik majonezu
mały jogurt
kilka liści czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
5 średnich ogórków konserwowych
6 jajek
1 duży por (zielona część)
2 średnie jabłka
20 dag żółtego sera
szczypiorek
pieprz
Sałatka warstwowa z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler i jajka gotujemy i następnie kroimy w drobną kostkę. Por kroimy drobno i posypujemy solą żeby zmiękł. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem. Ser ścieramy na tarce. Żółtka od jajek także ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno kroimy. Ogórki konserwowe kroimy drobno w kostkę i odsączamy z wody. Czosnek niedźwiedzi drobno kroimy.
2.Wszystkie składniki warstwowo układamy w salaterce. Kolejno:
groszek, seler, polewamy majonezem z jogurtem, czosnek niedźwiedzi, potem dodajemy ogórki, białka od jajek, por, polewamy majonezem z jogurtem, pieprzymy, jabłka, ser, żółtka i na koniec szczypiorek.
Komentarze