Sałatka warstwowa

4.42 (190 ocen)

  • 60 min

Efektowana sałatka warstwowa na każdą imprezę. Uwaga! Robi wrażenie :-)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych

    2 marchewki

    3 ziemniaki

    30 dag piersi z kurczaka

    3 jajka

    3 ogórki marynowane

    10 dag. sera żółtego

    majonez

    śmietana

    szczypiorek

    sól,pieprz,przyprawa do drobiu
Wystaw ocenę:

4.42 (190 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa

Sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę,ziemniaki,jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę,posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć.Marchewkę, jajka pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki , ser żółty, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić.
    Dno i boki tortownicy (o średnicy 20 cm ) wyłożyć folią spożywczą. Układać kolejno warstwami:

    1 warstwa pieczarki główkami do dołu,

    2 szczypiorek,

    3 warstwa marchewka, sól,pieprz, docisnąć,posmarować cienko majonezem,

    4 warstwa ziemniaki,sól,pieprz,docisnąć,posmarować cienko majonezem,

    5 warstwa mięso,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

    6 warstwa ogórki,docisnąć, posmarować cienko majonezem,

    7 warstwa jajka, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem,

    8 warstwa ser żółty, docisnąć, posmarować cienko majonezem.

    Całość przykryć folią i włożyć do lodówki na całą noc. Na drugi dzień sałatkę wyłożyć na talerz odwracając formę do góry dnem, (Pieczarki na górze) ściągnąć obręcz tortownicy, ściągnąć delikatnie folię, udekorować i smacznego.

Porady

Sałatka najlepiej smakuje, jeśli zrobi się ją dzień przed planowanym podaniem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Imieniny Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować