Wiejska zapiekanka z prawdziwkami

5 (1 ocen)

  • 40 min

Przygotowanie zapiekanki nie zajmuje wiele czasu. A ta jest bardzo sycąca.

  • 40 min

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków
    ok 40-50 dag prawdziwków
    4 duże cebule
    30 dag kiełbasy
    5 ogórków kiszonych
    15 dag sera żółtego
    300 ml śmietany 18%
    3 jajka
    2 łyżeczki vegety
    olej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Wiejska zapiekanka z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby smażymy na 2 łyżkach oleju do momentu odparowania wody. Cebule obieramy i smażymy na łyżce oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i grzyby. Smażymy 5 min i doprawiamy 1 łyżeczką vegety oraz pieprzem. Śmietanę mieszamy z jajkami i 1 łyżeczka vegety. W naczyniu żaroodpornym na spód dajemy połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, połowę podsmażonych grzybów z kiełbasą i pokrojone w plasterki ogórki kiszone. Zalewamy sosem. Na to resztę ziemniaków i grzybów. Zalewamy pozostałym sosem i posypujemy startym serem żółtym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować