Przygotowanie zapiekanki nie zajmuje wiele czasu. A ta jest bardzo sycąca.
40 min
Składniki:
10 dużych ziemniaków
ok 40-50 dag prawdziwków
4 duże cebule
30 dag kiełbasy
5 ogórków kiszonych
15 dag sera żółtego
300 ml śmietany 18%
3 jajka
2 łyżeczki vegety
olej
sól, pieprz
Wiejska zapiekanka z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby smażymy na 2 łyżkach oleju do momentu odparowania wody. Cebule obieramy i smażymy na łyżce oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i grzyby. Smażymy 5 min i doprawiamy 1 łyżeczką vegety oraz pieprzem. Śmietanę mieszamy z jajkami i 1 łyżeczka vegety. W naczyniu żaroodpornym na spód dajemy połowę pokrojonych w plasterki ziemniaków, połowę podsmażonych grzybów z kiełbasą i pokrojone w plasterki ogórki kiszone. Zalewamy sosem. Na to resztę ziemniaków i grzybów. Zalewamy pozostałym sosem i posypujemy startym serem żółtym
Komentarze