Pierogi z mięsa z rosołu z sosem pomidorowym

  • wyświetlono: 533 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takie pierogi to dobry pomysł na przerobienie gotowanego mięsa z rsołu.

adzia
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

ciasto na pierogi:
3 szklanki mąki
ok. 1 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki oleju

farsz:
ok 450 g gotowanego mięsa z rosołu (u mnie drób, wieprzowina i wołowina)
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
5 - 6 ząbków czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie

dodatkowo:
3 mięsiste pomidory (mogą być z puszki)
2 ząbki czosnku
świeża bazylia do posypania
sól i pieprz do smaku
2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z mięsa z rosołu z sosem pomidorowym

  • 1. ciasto
    przesianą mąkę zalać ciepłą wodą, wbić jajko, dodać sól i olej, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jezeli za mokre - wrobić trochę mąki.
  • 2. farsz
    Pokrojoną w kostkę cebulęzeszklić na łyżce masła, dodać paprkę również pokrojoną w kostkę, chwilezkę podsmażyć. Mięso mielimy razem z warzywami. Gdyby farsz był zbyt suchy wlewamy parę łyżek wywaru. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy i zabieramy się za lepienie pierogów. Ciasto cienko rozwałkować, przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać porcje farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię , przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia.
  • 3. Czosnek drobno siekamy, podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy kilka minut aż do momentu powstania pasty. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciepłym sose pomidorowym polewamy ugotowane pierogi. Posypujemy świeżą bazylią. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso z rosołupierogi z mięsemsos pomidorowy

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z mięsem z rosołu i zielonym groszkiem

Dodane przez: Malinka5

Pierogi z mięsem z rosołu, zielonym groszkiem...

Takie pierogi to świetny sposób...

Żółte pierogi z mięsem z rosołu

Dodane przez: a_sad07

Żółte pierogi z mięsem z rosołu

Pierogi z indyjską pastą na cienkim...

pierogi- farsz z mięsem i ziemniakami

Dodane przez: Malwina29

pierogi - farsz z mięsa i ziemniaków

te pierogi królują na naszym stole...

Pierogi z mięsem z rosołu

Dodane przez: aga3103

Pierogi z mięsem z rosołu

Mięso z rosołu można wykorzystać...

Pierogi z farszem z ziemniaków i gotowanego mięsa

Dodane przez: jania

Pierogi z farszem z ziemniaków i gotowanego...

Pyszne pierogi z farszem na bazie...

Dodane przez: Ola30

NALEŚNIKI Z FARSZEM NA PIEROGI RUSKIE Z POMIDOROWYM...

Z poprzedniego dnia został mi farsz...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE