Wegetariańskie calzone

0 (0 ocen)

Wersja bezmięsna, a równie smaczna

Składniki:

  • Ciasto:
    750-800 g mąki pszennej
    1,5 szkl. letniego mleka (375 ml)
    4 dag świeżych drożdży
    łyżeczka cukru
    łyżeczka kopiasta soli
    3 łyżki oleju
    po łyżeczce ziół prowansalskich i cząbru
    małe jajko do posmarowania

    Farsz:
    1/2kg kiszonej kapusty
    1/2 kg pieczarek
    cebula
    2 łyżki oleju
    sól , pieprz,kminek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wegetariańskie calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ugotować do miękkości,ostudzić, odcisnąć i posiekać na desce.
    Pieczarki umyć,oczyścić, pokroić w półplasterki, cebulę pokroić w kostkę.
    Udusić na oleju,aż odparują, dodać kapustę i chwilę poddusić.
    Doprawić solą i pieprzem,dodać kminek, wymieszać.
  • 2. Ciasto:
    Z podanych składników oprócz jajka zrobić ciasto drożdżowe,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • calzone 3. Ciasto wałkować na grubość ok 0,5 cm i wycinać kółka o średnicy 14 cm (ja użyłam talerzyka deserowego), wkładać po dużej łyżce farszu i dokładnie zlepiać brzegi.
  • calzone przed pieczeniem 4. Ułożyć pierogi na blaszce,posmarować rozkłóconym jajkiem.
    Piec ok.12 minut w temp. 175-180 *C (wszystko zależy od piekarnika)

Porady

Z podanych składników wyszło mi 16 pierożków. Jeśli ktoś nie lubi zapachu ziół, może je pominąć,warto natomiast użyć kminku (ze względu na kapuściany farsz),można nim posypać potrawę po wierzchu lub dodać do kapusty .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować