Wegańskie naleśniki z jabłkiem

5 (4 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Wiem, że tak jak lubicie naleśniczki. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na wegańskie naleśniki z wody i mąki orkiszowej. Mąka orkiszowa nadaje ciekawego orzechowego smaku. A uprażone jabłka dają cudowną słodyczy temu daniu. Wszystko jest takie smakowite, że musiałam się mocno powstrzymywać, aby nie zjeść wszystkich na raz;). Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników. Tak przygotowane naleśniki są tak wszechstronnym daniem, że może to być deser,obiad czy kolacja nas słodko. Serdecznie polecam:)

  • 45 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    Ok. 200-220 ml wody mineralnej

    50 g masła wegańskiego

    1 łyżka erytrolu

    1 łyżeczka cynamonu

    Jabłka:

    3 Jabłka

    1 łyżka erytrolu

    Sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Wegańskie naleśniki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do małego rondelka przełożyć masło i roztopi. Ostudzić.

    Do miski przelać wodę( na początku 200 ml,w razie konieczności dolać),dodać mąkę, erytrol i cynamon. Zmiksować. Stale miksując dodawać masło. Odstawić na 20- 30 minut. Gdy ciasto bardzo zgęstnieje dodać wodę i wymieszać.

    Na rozgrzaną patelnię wylewać ciasto i smażyć naleśniki.
  • 2. Jabłka:

    Owoce umyć, osuszyć i wykroić gniazda nasienne. Rozdrobnić w malakserze lub zetrzeć na dużych oczach tarki. Od razu skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnię, dodać erytrol i dusić do miękkości.

    Składanie:

    Na połowie naleśnika rozłożyć jablka, złożyć w trójkąt. Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować