Watruszki z białym serem

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To rosyjskie bułeczki drożdżowe. Mięciutkie, z dużą ilością twarogu. Po prostu pycha!

Składniki:

  • Ciasto:
    40 dag mąki
    200 ml mleka
    3 żółtka
    7 dag masła
    7 dag cukru
    2 dag drożdży
    sól

    Masa serowa:
    20 dag twarogu
    2 jajka
    5 dag cukru
    op. cukru waniliowego
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Watruszki z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy, drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i mieszamy z łyżeczką cukru i ok. 10 dag mąki. Odstawiamy w ciepłe
    miejsce na 2 godziny. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Wlewamy rozczyn i wsypujemy pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Wyrabiamy. Wlewamy masło. Dalej wyrabiamy,
    aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
  • 2. Masa: żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrami i masłem na puszystą
    masę. Twaróg mielimy i dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z masą serową.
  • 3. Z ciasta formujemy kulki. Lekko spłaszczamy, by powstały placki o śr. ok. 8 cm. Na środku robimy duże wgłębienie i wypełniamy masą serową.
  • 4. Watruszki układamy w dużych odstępach na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować