…watruszki; czyli pyszne drożdżowe bułeczki z serem zza wschodniej granicy. Bułeczki są na prawdę bardzo smaczne i mięciutkie. Z podanych składników wychodzi około 14-16 sporych drożdżówek
15 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto:
szklanka mleka
70 g roztopionego masła
2 jajka
500 g mąki
35 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
serowe nadzienie:
500 g sera białego
1 jajko
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
kruszonka:
1/3 szklanki cukru
4 łyżki mąki
70 g miękkiego masła
Watruszki – drożdżowe bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do miski wsypujemy mąkę; pośrodku robimy dołek wkruszamy drożdże i zalewamy połowa letniego mleka. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe składniki i długo zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
2.Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 14 - 16 równych części. Formujemy kule i układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut, do czasu, aż podwoją wielkość.
3.Wszystkie składniki na mase serową ucieramy na jednolitą masę. W mące zanurzamy dno szklanki i za jego pomocą robimy w każdej bułeczce wgłębienie – dociskamy dość mocno. Napełniamy bułki nadzieniem z białego sera i zostawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
4.Lekko palcami łączymy składniki na kruszonkę. Bułki posypujemy kruszonką.
5.Pieczemy w nagrzanym do 170°C piekarniku przez około 25 minut. Po upieczeniu gorące drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce. Ja swoje jeszcze delikatnie polukrowałam.
Komentarze