Watruszki z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiewamy, drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i mieszamy z łyżeczką cukru i ok. 10 dag mąki. Odstawiamy w ciepłe
miejsce na 2 godziny. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Żółtka ucieramy z resztą cukru na puszystą masę. Wlewamy rozczyn i wsypujemy pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Wyrabiamy. Wlewamy masło. Dalej wyrabiamy,
aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
2.Masa: żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrami i masłem na puszystą
masę. Twaróg mielimy i dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z masą serową.
3.Z ciasta formujemy kulki. Lekko spłaszczamy, by powstały placki o śr. ok. 8 cm. Na środku robimy duże wgłębienie i wypełniamy masą serową.
4.Watruszki układamy w dużych odstępach na wyłożonej pergaminem blasze. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220 °C.
Komentarze