Wątroba w sosie pieczarkowym

4.5 (166 ocen)

Bardzo proste danie ale bardzo smaczne! Wątroba miękka a sos przepyszny do tego ziemniaczki, ogórek kiszony i mamy bardzo dobry i szybki obiad.

Składniki:

  • 0,5 kg wątroby wieprzowej
    20 dag pieczarek
    1/2 pęczka zielonej pietruszki
    100 ml śmietany 30%
    2 ząbki czosnku
    mąka do oprószenia wątroby
    niecała szklanka ciepłej wody
    oliwa
    sól
    pieprz
    papryka ostra
    papryka słodka
    sos sojowy
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Wątroba w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Podsmażanie wątroby 1. Wątrobę umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w plastry. Każdy kawałek wątroby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć wątrobę.
  • Dodanie pieczarek do wątroby 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do podsmażonej wątroby i chwilkę smażyć.
  • Duszenie wątroby 3. Gdy pieczarki się podsmażą wlać ciepłą wodę i dusić pod przykryciem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy wątroba będzie miękka, sos doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz sosem sojowym. Śmietanę zahartować i wlać do sosu. Chwilkę jeszcze gotować.
  • Gotowa potrawa. Smacznego! 4. Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać. Dodać do sosu, wymieszać.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Wątróbka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować