Warzywne paszteciki

4.48 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepadają za nimi moje wnuki: Agatka (7 lat), Kinga (4 lata) i Antoś (1,5 roku). Jadają je i na ciepło, i na zimno.

Składniki:

  • Ciasto: 4 szklanki mąki
    ● 50 dag margaryny
    ● 5 dag drożdży
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● śmietana
    Farsz: mięso z rosołu
    ● marchewka
    ● pietruszka
    ● seler
    ● cebula
    ● przyprawa uniwersalna
    ● natka pietruszki
    ● 1 jajko
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywne paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane mięso i warzywa
    mielimy. Dodajemy posiekaną
    natkę i przyprawa uniwersalna. Wbijamy jajko
    i dokładnie mieszamy.
  • 2. Z podanych składników wyrabiamy
    ciasto, rozwałkowujemy
    i kroimy w szerokie pasy.
    Na środek nakładamy farsz
    i zwijamy wzdłuż w rulon. Kroimy
    jak kopytka i układamy na
    blasze wyłożonej papierem do
    pieczenia. Smarujemy roztrzepanym
    jajkiem. Pieczemy do
    zrumienienia w temp. 180 °C

Porady

Do ciasta używamy tyle śmietany, ile uda nam się wgnieść. Gorące paszteciki podajemy z barszczem. Ja gotuję go na rosole, dodając koncentrat buraczany oraz majeranek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować