Warzywa zapiekane z wołowiną i pieczarkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób

Bardzo smaczna mięsno - warzywna zapiekanka, doskonała na obiad lub ciepłą kolację.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu b:
    200 g mielonej wołowiny
    250 g pieczarek brunatnych
    1 marchewka (150 g)
    1/4 bulwy selera (150 g)
    zielona część pora - środkowe liście (100 g)

    składnik podstawowy dodatkowy:
    2 ziemniaki (270 g)

    składniki robocze
    1-2 łyżki oleju
    1 łyżka oliwy
    sól
    pieprz
    mielone płatki chili
    1 łyżeczka listków tymianku
    1 łyżka mielonych orzechów włoskich
    3 gałązki tymianku
    masło do wysmarowania formy

    dekoracja
    gałązki tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa zapiekane z wołowiną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na łyżce oleju. Zdejmujemy z patelni, przyprawiamy sola i pieprzem. Na olej ze smażenia pieczarek (jeśli jest za mało, dodajemy jeszcze łyżkę) wykładamy mieloną wołowinę i smażymy do odparowania płynu. Przyprawiamy solą i mielonymi płatkami chili.
  • 2. Marchew, seler i ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w paseczki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy połowę selera z ziemniakami, oprószamy solą i pieprzem. Następnie układamy mięso i posypujemy listkami tymianku. Kolejna warstwa to pory, które lekko solimy, następnie marchew, którą przyprawiamy solą i mielonymi płatkami chili. Na marchwi układamy pieczarki, a na wierzch dajemy pozostałe ziemniaki z selerem. Wierzchnią warstwę solimy i skrapiamy łyżką oliwy, posypujemy mielonymi orzechami włoskimi i układamy gałązki tymianku.
  • 3. Potrawę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopi przez 30 minut bez przykrycia, a dopiekamy jeszcze 15 minut pod przykryciem. Dzielimy na porcje, które dekorujemy gałązkami tymianku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować