Bardzo smaczna mięsno - warzywna zapiekanka, doskonała na obiad lub ciepłą kolację.
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
składniki podstawowe z zestawu b:
200 g mielonej wołowiny
250 g pieczarek brunatnych
1 marchewka (150 g)
1/4 bulwy selera (150 g)
zielona część pora - środkowe liście (100 g)
Warzywa zapiekane z wołowiną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki czyścimy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na łyżce oleju. Zdejmujemy z patelni, przyprawiamy sola i pieprzem. Na olej ze smażenia pieczarek (jeśli jest za mało, dodajemy jeszcze łyżkę) wykładamy mieloną wołowinę i smażymy do odparowania płynu. Przyprawiamy solą i mielonymi płatkami chili.
2.Marchew, seler i ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w paseczki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy połowę selera z ziemniakami, oprószamy solą i pieprzem. Następnie układamy mięso i posypujemy listkami tymianku. Kolejna warstwa to pory, które lekko solimy, następnie marchew, którą przyprawiamy solą i mielonymi płatkami chili. Na marchwi układamy pieczarki, a na wierzch dajemy pozostałe ziemniaki z selerem. Wierzchnią warstwę solimy i skrapiamy łyżką oliwy, posypujemy mielonymi orzechami włoskimi i układamy gałązki tymianku.
3.Potrawę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopi przez 30 minut bez przykrycia, a dopiekamy jeszcze 15 minut pod przykryciem. Dzielimy na porcje, które dekorujemy gałązkami tymianku.
Komentarze