Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym

  • wyświetlono: 1024 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Przepis znalazłam w starym zeszycie,oczywiście wprowadziłam do niego własne zmiany.Jest to pyszna propozycja na obiad.Warzywa zapieczone w masie śmietanowej są pyszne.Ciasto drożdżowe sprawia,że danie jest bardziej syte.Smakuje również na zimno.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
2 dag drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka masła lub margaryny

Farsz:
40 dag marchewki
40 dag selera
2 duże cebule
1 ząbek czosnku
olej do smażenia
20 dag sera żółtego
półtorej szklanki śmietany 12 %
2 jajka
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania przepisu:

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym

  • Warzywa.1. Warzywa obieramy,płuczemy i osuszamy.Marchewki i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę,a cebulę w cienkie półplasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy cały czas mieszając,następnie wrzucamy marchewkę i seler,całość smażymy do miękkości.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,studzimy.
  • Masa śmietanowa.2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy,dodajemy śmietanę,starty ser i zioła prowansalskie,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,mieszamy.
  • Ciasto.3. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku,wlewamy do mąki i mieszamy widelcem (nie zagniatamy) ,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej ,zagniatamy ciasto.Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną.
  • Farsz.4. Do przestudzonych warzyw wlewamy masę śmietankową i dokładnie mieszamy.
  • Do pieczenia.5. Na ciasto wykładamy farsz.
  • Pieczemy.6. Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakicebulaser żółtymarchewkaselerbezmięsny obiadprzepis_miesiąca1000warzywa na obiadwarzywa zapiekane na cieście drożdżowym

Komentarze

Podobne przepisy

warzywa w cieście piwnym

Dodane przez: benka

Warzywa w cieście piwnym

Dobra przekąska np. na mecz,a podane...

image-1q5j9ty

Dodane przez: KORAL

Kulki drobiowe zapiekane w cieście drożdżowym

Powiem tylko że gorąco polecam...

Warzywa na patelnię.

Dodane przez: Annna MM

Warzywa na patelnię

Warzywa na patelnię , to świeże...

image-0nt2t34

Dodane przez: Nemi-Habibi

Zapiekane warzywa pod serową kołderką

Według Banku Żywności gospodarstwa...

Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku

Dodane przez: Wiater Barbara

Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku

Jest to dobry pomysł na przygotowanie...

Brokuł zapiekany na cieście francuskim.

Dodane przez: anik9

Brokuł zapiekany na cieście francuskim

Bardzo szybka i pyszna przekąska.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE