Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym

4.5 (166 ocen)

  • 2 godz.

Przepis znalazłam w starym zeszycie,oczywiście wprowadziłam do niego własne zmiany.Jest to pyszna propozycja na obiad.Warzywa zapieczone w masie śmietanowej są pyszne.Ciasto drożdżowe sprawia,że danie jest bardziej syte.Smakuje również na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    2 dag drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżeczka masła lub margaryny

    Farsz:
    40 dag marchewki
    40 dag selera
    2 duże cebule
    1 ząbek czosnku
    olej do smażenia
    20 dag sera żółtego
    półtorej szklanki śmietany 12 %
    2 jajka
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Warzywa zapiekane na cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa. 1. Warzywa obieramy,płuczemy i osuszamy.Marchewki i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę,a cebulę w cienkie półplasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy cały czas mieszając,następnie wrzucamy marchewkę i seler,całość smażymy do miękkości.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,studzimy.
  • Masa śmietanowa. 2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy,dodajemy śmietanę,starty ser i zioła prowansalskie,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem,mieszamy.
  • Ciasto. 3. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku,wlewamy do mąki i mieszamy widelcem (nie zagniatamy) ,następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej ,zagniatamy ciasto.Znów przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce.Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Przekładamy do tortownicy o średnicy 25 cm posmarowanej masłem lub margaryną.
  • Farsz. 4. Do przestudzonych warzyw wlewamy masę śmietankową i dokładnie mieszamy.
  • Do pieczenia. 5. Na ciasto wykładamy farsz.
  • Pieczemy. 6. Następnie pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Marchewka Seler Ser żółty Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować