Warzywa pieczone w folii

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotowanie sprawia mi dużo radości, zwłaszcza gdy planują mnie odwiedzić moje dzieci i wnuki, które wprost uwielbiają moją kuchnię. To danie jest łatwe, szybkie w przygotowaniu i naprawdę zdrowe.

Składniki:

  • ● 3 papryki (mogą być różnokolorowe)
    ● 2 bakłażany
    ● 4 ziemniaki
    ● por
    ● 2-3 marchewki
    ● 4 pomidory
    ● łyżka masła
    ● 3-4 łyżki oleju sojowego lub słonecznikowego
    ● oregano
    ● pieprz
    ● sól
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa pieczone w folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte bakłażany przekrawamy
    wzdłuż na pół, posypujemy
    solą i odstawiamy na godzinę,
    żeby puściły sok.
    Następnie osączamy z powstałego
    soku i kroimy w półplasterki.
    Pomidory sparzamy,
    obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząstki. Dusimy na
    maśle, aż masa zgęstnieje. Papryki
    kroimy w paski, pora
    – w półplasterki.
  • Warzywa pieczone w folii 2. Blachę do pieczenia albo
    naczynie żaroodporne wykładamy
    folią aluminiową i układamy
    warstwami: pokrojone
    ziemniaki, pora, marchewkę,
    bakłażany i paprykę.
  • 3. Masę pomidorową mieszamy
    z olejem. Warzywa oprószamy
    oregano, doprawiamy
    pieprzem i solą, mieszamy, następnie
    polewamy je sosem.
    Folię szczelnie zawijamy. Warzywa
    pieczemy ok. 45 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury ok. 150 °C.

Porady

● Żeby pozbawić bakłażany ich gorzkawego smaku, możemy zamoczyć je przynajmniej na godzinę w mleku. ● Danie możemy przygotować także w wersji mięsnej – do warzyw dodajemy pokrojoną i podsmażoną wędlinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować