Warstwowa sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości, tuńczyka i kukurydzę osączamy z zalewy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy. Sr żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
2.W salaterce układamy połowę ryżu smarujemy warstwą majonezu, wykładamy posiekaną cebulę i tuńczyka. Smarujemy cienką warstwą majonezu i wykładamy kukurydzę i pozostałą część ryżu. Ryż smarujemy warstwą majonezu, wykładamy ser żółty i jajka. Smarujemy warstwą majonezu i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki.
Komentarze