Warstwowa sałatka z czerwonym winegretem ze słoika

0 (0 ocen)

  • 20 min

Prosta warstwowa sałatka z granatem, serkiem pleśniowym i orzechami.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 gruszka wydrążona z gniazd nasiennych i pokrojona na plasterki
    - 3 szklanki liści szpinaku
    - 1 owoc granatu podzielony na cząstki i obrany
    - 1/4 szklanki orzechów włoskich lub pecan
    - 60 g pleśniowego sera typu blue
    - czerwony sos winegret
    - jednolitrowy słoik z zakrętką

    Składniki na sos winegret:

    - 3 łyżki oliwy z oliwek
    - świeżo mielony czarny pieprz i odrobina soli
    - odrobina sproszkowanego czosnku
    - 2 łyżki czerwonego octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Warstwowa sałatka z czerwonym winegretem ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce mieszamy oliwę, ocet i doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.
  • 2. Układamy kolejno w słoiku plasterki gruszki na samym dnie, liście szpinaku, owoce granatu, liście szpinaku, posiekane orzechy, liście szpinaku. Na koniec dodajemy okruszki sera pleśniowego.
  • 3. Wierzch sałatki polewamy winegretem. Zakręcamy słoik i schładzamy sałatkę ok. 30 minut w lodówce.

Porady

Sałatka smakuje najlepiej w dzień przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser pleśniowy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowała Ci ta sałatka, zobacz też nasze inne propozycje na sałatki bez majonezu.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować