Warstwowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kolorowa sałatka imprezowa, atrakcyjna dla dzieci i dorosłych. Sycąca

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300-350 g selera marynowanego
    200 g szynki bez skórki i sznurka
    3 jajka
    puszka kukurydzy
    puszka ananasa
    kilka orzechów włoskich do dekoracji
    majonez
    przezroczyste wysokie naczynie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Majonez Szynki

Warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie miseczki ułożyć dokładnie odsączony seler. Warstwę posmarować majonezem.
  • 2. Szynkę pokroić w kostkę, ułożyć warstwą i znowu posmarować odrobiną majonezu.
  • 3. Jajka ugotować na twardo. Ostudzone pokroić w kostkę. Ułożyć jako kolejną warstwę i posmarować majonezem.
  • 4. Odsączoną z zalewy kukurydzę ułożyć następnie i posmarować majonezem.
  • 5. Osuszonego ananasa pokroić w kostkę i ułożyć jako ostatnią warstwę. Nie smarować majonezem.
  • 6. Wierzch udekorować rozłupanymi i oczyszczonymi orzechami włoskimi. Ewentualnie można je również pokroić drobno lub zetrzeć na tarce.

Porady

Sałatkę nakładać "w pionie", czyli tak aby zjadający nabrał na talerzyk wszystkie składniki w mniej więcej równej ilości. Majonez najlepiej używać w niewielkiej ilości około 2-3 małych łyżeczek od herbaty na warstwę, im mniej tym lepiej. Warzywa muszą być pozbawione wody,bo po połączeniu z majonezem szybko się zrobi błoto. Majonez rozprowadzać tak, aby zachować 1-2 cm odstępu od brzegów naczynia, bo przez szkło mają być widoczne kolejne warstwy nie majonez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować